Loading

Enkel storleksguide. 2-3 dagars leverans

Club
Sådan skal dit jakkesæt sidde | Blog fra suitclub.dkSådan skal dit jakkesæt sidde | Blog fra suitclub.dk

Så här ska din kostym sitta

Lästid: 4 minuter

Så här ska din kostym sitta

Lästid: 4 minuter

Storleksguide för kostymer

Kostymen är en väsentlig del av varje mans garderob, men den kräver rätt storlek och passform för att säkerställa en snygg look. På Suit Club förstår vi vikten av att din kostym passar perfekt. I det här inlägget kommer vi därför med ett antal tips på hur du hittar rätt matchning mellan kostym och storlek, samt hur kostymen ska sitta. Läs med nedan.


Välj rätt storlek på kostymen

Frågar du oss råder det ingen tvekan om att kostymen är en av de mest eleganta, tidlösa och snyggaste klädesplaggen en man kan äga – men det gäller bara om kostymen sitter som den ska. Sitter den däremot fel och har fel storlek kan den lätt se slarvig ut och framstå som både oseriöst och oprofessionell. Det kan vara svårt att välja rätt storlek på kostym och det finns även droppgrupper som är viktiga att ha koll på när du ska välja storlek på din kostym – och i synnerhet när du handlar online.

 

På Suit Club har vi ett tydligt uppdrag att sätta stopp för detta problem en gång för alla. Vi tror att vi har tagit ett stort steg i rätt riktning med lanseringen av vår unika storlekssökare, som har skapats för att hjälpa dig hitta rätt storlek enkelt och snabbt.

 

Prova vår storlekssökare här och hitta den dräktstorlek som passar dig.


Hur ska en kostym sitta?

Även om du är bra hjälpt på vägen med vår storlekssökare är vi givetvis medvetna om att stil, mode och komfort kräver en mänsklig touch. Därför vill vi naturligtvis också ge dig ett antal tips på hur en kostym ska sitta. Läs med nedan, där vi ger våra rekommendationer, och se gärna även vår videoguide med råd om hur du säkerställer att du kan se vass ut i din kostym.


Axel bredd

Vi börjar från toppen. Axlarna är definitivt en av de viktigaste punkterna där en kostym ska sitta perfekt. Axlarna är kavajens ryggrad och därför måste kavajen vila över dina axlar när kostymen bärs, så att kavajen ligger platt utan veck över dina axlar.


Sömmen på kavajen, där axeln och ärmen möts, ska vara i linje med där din arm möter din axel. Det betyder att sömmen på dräkten måste sitta där rundningen av axeln blir din arm. Ofta märker man när kavajen inte passar i axlarna, då den kommer att bilda veck/vågor vid axeln, både om kavajen är för bred eller smal.


Kistan

Kavajens kavaj (den del av kragen som går ner till kavajens översta knapp) ska ligga plant på bröstet när du bär kavajen i en naturlig position. Om den reser sig och bildar en båge över bröstet betyder det att jackan är för liten. I ett sådant fall rekommenderar vi att du försöker gå upp en storlek. European fit kostymer är att föredra då de är skräddarsydda, och alla kostymer från Suit Club är gjorda i European fit, just med syftet att skapa den perfekta passformen för den moderna mannen.


Nacken

Man ser ibland att det bildas små veck precis under kavajens hals när man provar en ny kostym. Det kan bero på att kavajen är designad för en annan hållning än just din. Det kan såklart också bero på att kostymen är fel storlek för dig. Oavsett anledning bör halsveck undvikas och om du provar en kostym där så är fallet och inte verkar förbättras genom att gå upp eller ner en storlek kan detta även fixas hos en skräddare.


Ärmlängden

En annan viktig detalj när det kommer till uttrycket i ens kostym är längden på ärmarna. Om ärmarna är för långa kan det ge intryck av att hela kostymen är för stor, även om så kanske inte är fallet. Ärmarna ska helst matcha skjortan du bär under. En tumregel angående längden på kavajens ärmar är att de helst ska vara 1-2 cm kortare än skjortan – vi kallar det 'gyllene snittet'. På så sätt kan du bara se kanten på tröjan. Det är viktigt att kavajen inte täcker hela kanten på skjortan och att den täcker sömmen på skjortmanschetten. Ärmlängden kan enkelt anpassas av en skräddare om resten av kavajen passar annars.


Midjan

Även om ett bälte alltid är bra för en kostym bör du ändå fokusera på hur byxorna sitter utan bälte. Byxorna ska kunna sitta uppe utan att använda bälte. Har du ett par byxor som inte passar riktigt som rekommenderat här så kan midjan alltid enkelt anpassas av en skräddare och det är oftast inget stort tryck.


Byxlängden

Personlig stil är till sin natur personlig. Därför bör den här listan ses som en vägledning snarare än en uppsättning regler. Detta är extra viktigt att tänka på när du ska hitta rätt byxlängd.


Så hur rekommenderar vi att kostymbyxor ska sitta? När du provar byxorna, se till att de går ner till överkanten av dina skor. Detta är dock en smaksak. Vissa föredrar det så, medan andra föredrar att byxorna rullas upp så att anklarna är fria och synliga, eller att byxorna vilar på själva skon.


Många kostymbutiker lyckas inte fålla byxorna eftersom de förväntar sig att kunden ändå ska ta dem till en skräddare för att få dem fållade. Det är därför mycket normalt att få benlängden anpassad av en skräddare, då benlängden och preferensen för det varierar mycket från person till person. En skräddare kan självklart hjälpa dig att sätta upp eller ner byxorna, beroende på vad du behöver. Kostymbyxorna från Suit Club är redan upplagda i en längd som vi tycker passar den moderna och stilrena mannen – med detta sagt finns det såklart fortfarande möjlighet att ha byxorna pålagda både upp och ner.

Utforska urvalet